Newborn Breastfeeding Frequency - La Leche League International (2025)

Bu bilgiler, tam dönemde veya tam döneme yakın bir zamanda doğan bebekleri olan anneler ve emziren ebeveynler içindir ve emzirme/göğüsle beslemenin normal seyrini ele alır. Burada sunulan yönergeler, erken doğan veya NICU'da olan bir bebek veya evlat edinen ebeveynlerin karşılaştığı durumlar gibi diğer olağan dışı durumlara sahip ebeveynler için uygun olmayabilir. Siz ve bebeğiniz olağan dışı durumlar yaşıyorsanız, sağlık ekibinizle bebeğinizi kendi sütünüzle beslemenin sizin için ne kadar önemli olduğunu açıkça konuşmanızı ve hedeflerinize ulaşmada başarılı olmak için yollar bulma konusunda onların desteğini almanızı öneririz. Lütfen ayrıca şu bilgilerimize bakın: prematüre bir bebeği emzirmek, evlat edinme hemşireliğiveya durumunuza bundan daha yakın olan bilgiler. Son olarak, lütfen bir Yakınınızdaki lider Aklınıza takılan başka sorular varsa; Liderler, sahip oldukları bilgileri paylaşmaktan ve gerektiğinde daha fazla bilgi bulmaktan her zaman mutluluk duyarlar; böylece her bireyin bebeğini mümkün olan en üst düzeyde emzirmede başarılı olmasına yardımcı olurlar.

  • Bebeğimi doğumdan sonraki ilk 24 saatte ne sıklıkla beslemeliyim?
  • Bebeğimi ilk günlerde ne sıklıkla emzirmeliyim?
  • Bebeğimi sık sık emzirmek sarılık olmasını nasıl önler veya sarılık olursa nasıl yardımcı olur?
  • Bebeğimin benden yeterli süt alıp almadığını nasıl anlarım?
  • Bebeğimi bir programa sokmalı mıyım?
  • Program kullanmazsam bebeğimin acıktığını nasıl anlarım?
  • Bebeğimi ilk haftalarda ne sıklıkla emzirmeliyim?
  • Bebeğimi ilk altı ayda ne sıklıkla emzirmeliyim?
  • Bebeğimi gece emzirmem gerekir mi?
  • Yeterince süt ürettiğimden emin değilim - bebeğim huysuz! Süt üretimimi nasıl artırabilirim?
  • İnsanlar bebeğimi çok sık emzirdiğim için onları şımarttığımı söylüyor. Ne sıklıkla doğru?
  • Bebeğim neden birdenbire sürekli emmek istiyor?
Bebeğimi doğumdan sonraki ilk 24 saatte ne sıklıkla beslemeliyim?

Emzirme mümkün olduğunca doğumdan sonraki ilk saat içinde başlatılmalıdır. Bebeğinizi kendinizle ten tene temas edecek şekilde yerleştirin, yani çıplak bebeğiniz yüzüstü pozisyonda çıplak göğsünüze yerleştirilmelidir,[Ben] çünkü bu emzirmeye başlamanıza yardımcı olacaktır. Ten teması bebeğinizin uygun vücut sıcaklığını korumasına ve göğsünüzü aramaya başlamasına olanak tanır. Ten teması makalemizi okuyun Burada.

Minimal tıbbi müdahale koşulları altında, ilk 24 saat içinde sekiz veya daha fazla kez emzirilen ve herhangi bir takviye almayan yenidoğanlar, ilk 24 saat içinde ortalama üç kez idrar (çiş) ve üç-dört kez dışkı (kaka) yapacaktır.[ii] Normal aralıklar hem çiş hem de kaka için birden birkaçına kadar değişir, bu nedenle bebeğiniz ortalamalara uymuyorsa ve diğer tüm belirtiler normalse, endişelenecek bir şey olmayabilir. Genellikle, ilk 24 saatte en az bir ila iki ıslak bez ve dışkı görmek istersiniz;[iii],4 hemşireliğin iyi bir başlangıç yaptığını gösteriyorlar.

Bebekler az miktarda alırlar kolostrum, ilk gün her beslenmede "ilk süt" olarak da bilinen koyu, sarımsı veya turuncu bir sıvıdır - sadece damlalardan yaklaşık 5 ml'ye kadar[iv] (yaklaşık bir çay kaşığı)—ancak bu küçük miktarlar bebeğin sindirim sistemine iyi bir başlangıç sağlamak için gereklidir. Kolostrum, bebeğinize doğduktan sonra maruz kalacağı hastalıklara karşı koruma sağlayan önemli antikorlar ve diğer bağışıklık bileşenleri sağlar.1

Bebeğinizin başlangıçta aldığı az miktarlar, bebeğinizin emmeyle birlikte yutma ve nefes almayı güvenli bir şekilde koordine etmeyi öğrenmesini kolaylaştırır.4 Bebeğiniz emmeyi öğrendikçe ve daha verimli bir şekilde daha fazla kolostrum çıkardıkça, emmesi vücudunuza daha fazla kolostrum üretmesini söyler.

Ayrıca kolostrum, bebeğinizin sindirim sistemindeki mekonyumu temizlemeye yardımcı olan bir müshil görevi görür. Bu nedenle, sarılığa katkıda bulunabilen aşırı bilirubini (aşırı kırmızı kan hücrelerinden kaynaklanan) gidermeye yardımcı olur. Bu nedenle kolostrum, sarılığı önlemede önemli bir ilk adımdır.[v] (Daha fazla bilgi için aşağıdaki “Bebeğimin sarılık olmasını önlemek için ne yapabilirim?” bölümüne bakın.)

Sindirimi son derece kolay olan ancak besinsel olarak oldukça yoğun olan kolostrum, aynı zamanda bebeğin sindirim sistemini, gelecek olgun sütü sindirmeye ve yararlı bakterilerin iyi bir şekilde aşılanmasını sağlayarak atık ürünleri metabolize etmeye hazırlar. Kolostrum, olgun sütten daha fazla protein ancak daha az şeker (glikoz) ve yağ içerir.1 Şekerin protein ve yağa oranı bebeğin glikoz seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur ve hipoglisemi gelişimini önler.[vi]

Son olarak, bu erken beslenmeler vücudunuzun laktogenezin ikinci aşamasına başlamasını teşvik etmeye yardımcı olur - süt üretmeye başlar. Önümüzdeki birkaç gün ila iki hafta içinde, kolostrum kademeli olarak süte dönüşecektir. Geçişin gerçekleştiğini anlayabileceksiniz çünkü bebeğiniz daha fazla yedikçe ve vücudunuz daha fazla süt ve daha az kolostrum üretmeye başladıkça sağabileceğiniz sıvının rengi sarı veya turuncudan daha beyaz veya beyazımsı maviye dönecektir.

Bebeğimi ilk günlerde ne sıklıkla emzirmeliyim?

Yapılan araştırmalar, bebeğinizin doğumundan sonraki ikinci günde ilk emzirme zamanının (doğumdan sonraki bir saat içinde) ve emzirme sıklığının, doğumdan sonraki beşinci günde üreteceğiniz süt miktarıyla ilişkili olduğunu göstermiştir.1 ancak bu kesinlikle "kesin ve katı bir kural" değildir. Süt üretimi, doğum sonrası erken dönemde öncelikle bir arz-talep durumudur: Bebeğiniz sizden ne kadar çok süt alırsa, vücudunuz kısa bir süre sonra o kadar çok süt üretir, çünkü sütün alınması vücudunuza daha fazlasını üretmesini söyler.7

Bebeğinizin ikinci gününden başlayarak sonraki birkaç gün boyunca, süt üretimini teşvik etmek, bebeğinizin doğumdan sonra kaybettiği kiloyu geri kazanmasına yardımcı olmak ve bebeğinizi sarılığa karşı korumak veya sarılığı tedavi etmek için 24 saatte hem gündüz hem de gece 8 ila 12 kez (veya daha fazla) emzirmeyi hedeflemeniz önemli olacaktır.5Bu öneri çok sayıda araştırma kanıtıyla desteklenmektedir.[vii] Amerikan Aile Hekimleri Akademisi tarafından da[viii] (AAFP) ve Amerikan Pediatri Akademisi[ix] ABD'de (AAP) ve İngiltere'de Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmelliği Enstitüsü (NICE).[X] Ayrıca yapılan araştırmalar, başarılı emzirmenin ilk ay boyunca, gece ve gündüz, 24 saat içerisinde 8 veya daha fazla emzirmeye bağlı olduğunu göstermektedir;1 İlk birkaç gün boyunca bu düzeni oluşturarak emzirmeye iyi bir başlangıç yapmış olursunuz. Gündüzleri her bir buçuk ila iki saatte bir ve geceleri en az üç saatte bir emzirmeyi hedeflerseniz, süt üretiminizi oluşturmanıza ve bebeğinizin kilo alımını teşvik etmeye yetecek kadarını almasını sağlamanıza yardımcı olacak sıklığa kolayca ulaşırsınız. Aslında, ilk hafta sık ve etkili emzirmeyle süt üretimi on ila neredeyse yirmi kat artar!3

Bebeğimi sık sık emzirmek sarılık olmasını nasıl önler veya sarılık olursa nasıl yardımcı olur?

Sarılığın birden fazla olası nedeni vardır. Ancak en yaygın şekli, genellikle bebeğin rahimde oksijen taşınmasını desteklemek için ihtiyaç duyduğu ekstra kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasından kaynaklanan geçici bir durum olan normal, fizyolojik sarılıktır. Bebekler doğduktan sonra, artık bu ekstra kırmızı kan hücrelerine ihtiyaç duymazlar, bu nedenle kırmızı kan hücreleri bebeğin dışkısı (dışkı) yoluyla atılmak üzere parçalanmaya başlar. Parçalanma bileşenlerinden biri, bir bebeğin cildinin veya gözlerinin beyazlarının sarımsı bir renge dönüşmesine neden olan bilirubindir.

Bilirubinin sorun olmasının nedenlerinden biri, yeni doğan bebeğinizin, sindirim sisteminin atıkları parçalamak için ihtiyaç duyduğu sindirim bakterileriyle doğmamış olmasıdır; bunlar kolostrumunuzdan ve sütünüzden gelecektir.5 Daha sık emzirmek, bebeğinizin kırmızı kan hücrelerini, olgunlaşmamış sisteminin bilirubini yeniden emmesini önleyecek şekilde parçalamasına yardımcı olacaktır. Daha sonra, süt bebeğinizi dışkılamaya teşvik edeceğinden, bebeğiniz mekonyumu geçtiğinde birçok kırmızı kan hücresi ve bilirubinin çoğu ortadan kaldırılacaktır.[XI] ve mekonyum sistemlerinden çıktıktan sonra, kaka yaptıklarında. Bebeğiniz kırmızı kan hücresi atıklarını ve bilirubini vücudundan atmaya devam ettikçe, bilirubin seviyeleri ve buna eşlik eden sarılık iyileşecektir.

Akılda tutulması gereken önemli bir şey var: "Emzirme sarılığı" diye bir şey duymuş olsanız bile, emzirme sarılığa neden olmaz. Yetersiz emzirme olabilir[xii]ve en iyi ilk tedavi emzirme sıklığını artırmaktır. Sarılık seviyelerinin tedavi gerektirmesiyle en sık ilişkilendirilen iki faktör yeterince sık emzirmemek ve etkisiz süt transferidir.,[xiii] Bebeğinizde “emzirme sarılığı” olduğu söylenirse, ilk tedavi daha fazla emzirmektir.[xiv] daha az değil.

Sarılığın normalin ötesinde gelişmesindeki ikinci faktör etkisiz süt transferi olabileceğinden, bebeğin etkili bir şekilde emdiğinden emin olmak için bebeğin kavramasını ve süt transferini değerlendirmek de önemli olabilir. Bebek etkili bir şekilde emmiyorsa, tedavi gerektiren sarılığın gelişmesine katkıda bulunabilir. Emzirme sıklığını artırmak ve bebeğinizin emme yeteneğini geliştirmek sarılığa yardımcı olmazsa, bebeğinizin doktoru fototerapi gibi ek tedaviler önerebilir. Fototerapi yapmak için emzirmeyi bırakmanız gerekmez. Bebeğinizi emzirmeye devam ederek, optimum büyüme ve gelişimi için tasarlanmış ve aşırı bilirubini atmasına yardımcı olan benzersiz yiyeceklerden bol miktarda aldıklarından emin olacaksınız.

Sarılığın başka nedenleri de olabilir ancak bunlar yaygın değildir.1 Ancak bebeğinizde fizyolojik sarılıktan (2. gebelik haftasında görülen) farklı bir sarılık türü teşhis edilirse,ve veya 3rd Bebeğinizin doğumundan sonraki gün5), emzirme hala en iyi ilk tedavidir. Bebeğinize şişe su veya IV sıvıları vermek bilirubin seviyesi üzerinde çok fazla etki yaratmayacaktır,5 bilirubin idrar yoluyla değil dışkı yoluyla geçtiği için. Bebeğinizin doktoru sadece emzirmenin yeterli olmadığını söylerse, tedavinin bir sonraki adımı emzirmeye devam ederken fototerapidir.5,9

Bebeğimin benden yeterli süt alıp almadığını nasıl anlarım?

Bebek bezi çıktısı, özellikle idrara çıkma ama aynı zamanda "dışkılama" (kaka yapma) ilk hafta boyunca artacaktır. Bebeğinizin süt alımını tahmin etmenin bir yolu şudur:

  • İkinci ve üçüncü günlerde en az 2-3 ıslak bez ve 2 dışkılama4 Bebeğinizin etkili bir şekilde emdiğini ve ihtiyaç duyduğu sütü aldığını gösterir.
  • Beş veya daha fazla ıslak bezin renginin soluk sarıya dönmesi ve dördüncü ve beşinci günlerde en az iki kez dışkılamanın iyi bir beslenmenin göstergesi olduğu düşünülmektedir.
  • Bebeğin ilk ayının geri kalanında, günde en az iki kez sarımsı (hardal rengi yaygındır), gevşek (bir çeyrek Amerikan doları büyüklüğünde) dışkılaması ve altı veya daha fazla ıslak bezi olması gerekir.3,4
  • Altı haftalık olduktan sonra birçok bebek daha az dışkılamaya başlar, bu nedenle bu artık alımın iyi bir göstergesi değildir.3 Ancak bebeğiniz yeterli miktarda ıslak bez üretiyorsa, gerektiği gibi kilo alıyorsa ve gelişimsel dönüm noktalarına ulaşıyorsa, doktorunuz büyük ihtimalle iyi durumda olduğunu doğrulayacaktır.
Bebeğimi bir programa sokmalı mıyım?

Özellikle ilk altı hafta boyunca, gün boyunca ve gece boyunca sık sık emzirilen bir bebeğin beslenmesinin planlanmasının, yavaş kilo alımıyla ilişkili olduğu görülmüştür.3,4 Programlı beslenme aynı zamanda erken sütten kesmeyle de ilişkilidir.1 çünkü emzirme seanslarını planlamak genellikle süt üretiminde azalmaya katkıda bulunur. Birisi bir beslenme programını takip etmek için emzirmeyi ertelediğinde, vücuduna süt üretmeyi bırakmasını söyleyen şişkinlik yaşayabilir. Bu azalmalar da takviyeye ve ardından sütten kesmeye yol açabilir. İlk haftalarda beslenmeleri planlamak yerine, bebeğinizin işaretlerini izleyin çünkü sadece bebek midesinin ne zaman boş olduğunu bilir.

Birçok bebek doğumdan sonraki ilk 24 ila 48 saat içinde çok uykuludur. Bazı tıbbi personel bebekleri hayatlarının ilk iki günü boyunca sık sık uyandırıp beslemenin önemli olduğuna inanırken, daha yakın tarihli araştırmalar onları daha sık uyandırıp beslemenin aslında daha fazla kilo kaybına yol açabileceğini öne sürüyor.[xv] Özellikle doğumunuz sırasında IV sıvıları ve diğer müdahaleler olduysa, fizyolojik faktörler söz konusudur. Bebekler doğumdan sonraki ilk birkaç gün, özellikle ilk 24 ila 48 saat sonra daha uyanık olma eğilimindedir. Öte yandan, bebeğiniz çok uykulu bir bebekse geçmiş Doğumdan sonraki ilk 48 saat içinde bebeğinizi emzirmek için uyandırmanız veya sütün transferinde bebeğinizin etkinliğini değerlendirmek için bir konsültasyon almanız önemli olabilir.

Program kullanmazsam bebeğimin acıktığını nasıl anlarım?

Saatler bebeğinizin ne zaman aç olduğunu size söyleyemez, ancak bebeğiniz size söyler. İlk birkaç gün bebeğinizi izlemek ve beslenme ipuçlarını okumayı öğrenmek için önemli bir zamandır: Bebeğinizin derin bir sıkıntıya girmeden önce aç olduğunu size bildirmek için vereceği sinyaller. Ağlamak geç bir beslenme ipucudur ve bebeğinizin çok aç olduğunu gösterir. Erken beslenme ipuçlarına yanıt vererek, bebeğinizi emzirmeyi daha kolay bulacaksınız, çünkü ne kadar üzülürlerse, onu emmeye yetecek kadar sakinleştirmeniz o kadar zor olabilir.

Bu süre zarfında, bebeğinizin mide kapasitesi süt tedarikinizle birlikte artmaktadır. İlk hafta boyunca, bebeğinizin mide kapasitesi beslenme başına 1 ila 2 ons'a yükselecek ve dördüncü günden sonra, günde 10 ila 20 ons arasında almaları gerekecektir.3

Beslenme ipuçları başlangıçta belirsizdir ve bebek daha fazla acıktıkça ve sıkıntı çektikçe giderek daha belirgin hale gelir.[xvi] "Yeni emzirmişsiniz" gibi görünse de bebeğinizin midesi hala küçüktür ve bebeğiniz için mükemmel şekilde tasarlanmış olan eşsiz sütünüz bebeğinizin sindirmesi için kolaydır. Ayrıca, bir emzirme seansının başlangıcından diğerinin başlangıcına kadar olan emzirme seansları "arasındaki" süreyi ölçüyoruz. Bu nedenle bazı bebekler 45 dakika emzirebilir ve siz onları bıraktıktan sadece 45 dakika sonra tekrar emzirmek isteyebilir. Ancak bu uzun sürmez! İşte bebeklerin aç olduklarının sinyalleri:

  • İnce ipuçları (sessiz istekler): Göz kapaklarının altında hareket eden gözler, göz kapaklarının açılmadan önce çırpınması, ağız hareketleri, huzursuzluk, ellerin ağza doğru gelmesi ve artan uyanıklığın diğer belirtileri
  • Daha az belirgin (daha güçlü istekler): Yanaklara dokunulduğunda başı yana çevirmek, sızlanmak, gıcırdatmak gibi fiziksel aktiviteyi artırmak
  • Açık (İstekler): vücut ve ağız gerginleşir, nefes alma hızlanır, bebek ağlamaya başlar

Bebeğinizin sessiz isteklerine yanıt verirseniz, memeyi nazikçe ve kolayca alma olasılıkları daha yüksektir. Bebeğinizin açlığı sıkıntıya (ağlamaya) yol açana kadar beklerseniz, bebek emmede zorluk çekecektir ve yemesini sağlamadan önce bebeği sakinleştirmeniz gerekebilir. Bebeğin taleplerini beklemek yerine, onun ince isteklerine yanıt verirseniz, emzirme daha kolay olacaktır.

Bebeğimi ilk haftalarda ne sıklıkla emzirmeliyim?

İlk haftadan sonra bebekler açlık belirtileri gösterdiklerinde emmeye ihtiyaç duymaya devam ederler. Kalori ihtiyaçları artmaya devam edecektir. Sonraki aydan altı haftaya kadar ve normal koşullar altında tam süt üretimi sağlanır. Araştırmalar, bebeklerin alabileceği süt miktarının en çok hayatlarının ilk üç haftasında arttığını göstermektedir.3 Bebeğiniz her açlık sinyali verdiğinde onu emzirdiğinizde, vücudunuz bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için üretimi artıracaktır. (Bebeğinizin vereceği beslenme ipuçları hakkında bilgi için lütfen “Bebeğimin acıktığını nasıl anlarım?” bölümüne bakın.)

Bebeğinizin daha sık emmek isteyeceği zamanlar olacaktır; bu çok normaldir. Birçok kişi bu zamanlara "büyüme atakları" derken, diğerleri "harika haftalar" olarak tanımlar. Bunlara ne ad verirseniz verin, bebeğinizin beslenme sıklığındaki artış vücudunuzu süt üretiminizi artırmaya teşvik edecek ve emzirmeniz genellikle bebeğinizi rahatlatacaktır.

Bebeğiniz iki ila üç haftalık olduğunda, her beslenmede 2 ila 3 ons süt alacak ve günlük olarak yaklaşık 15 ila 25 ons süt tüketecektir.3 İlk üç haftadan sonra bebeğinizin gelişimi biraz yavaşlayacak, ancak süt alımı sonraki birkaç hafta içinde bir miktar artacaktır.3

İlk ayın sonunda bebeğiniz günde ortalama 25 ila 35 ons süt alacaktır, ancak bazı bebekler daha az, bazıları daha fazla alır ve her ikisi de normal aralıkta olabilir. Bunun gece emzirmelerini de içerdiğini unutmayın; son araştırmalar, ilk haftalarda ve aylarda birçok bebeğin en sık akşam 9 ile sabah 3 arasında emzirildiğini ve toplam günlük kalori ihtiyaçlarının yaklaşık 20%'sini gece alabileceklerini göstermiştir. 24 saatlik bir süre içinde, bir ila altı aylık bir bebek her beslenmede yaklaşık 3-5 ons alır; miktar günün saatine göre değişecektir.

Bebeğimi ilk altı ayda ne sıklıkla emzirmeliyim?

Her bebek farklıdır ve her emziren ebeveyn farklıdır. Bazılarının depolama kapasiteleri diğerlerinden daha büyüktür, bu nedenle bir bebek bir emzirme seansında diğerine göre daha fazla süt alabilir; bu, emzirme seansları arasında daha uzun zaman olması anlamına gelebilir. Sadece anne sütüyle beslenen bebekler (yani bebeğiniz sadece sizin sütünüzü, hatta su bile almıyor) günde yaklaşık 8 kez, günde 4 ila 13 seans arasında değişen bir aralıkta emzirme eğilimindedir.7 Bazı bebekler hızlı ve etkili bir şekilde emerken, diğerleri yavaş bir şekilde beslenmekten hoşlanabilir. Her bebek farklıdır ve her bebek büyüdükçe değişir. İlk ayda oldukça sık emmeye başlayan birçok bebek, daha verimli hale geldikçe ve ihtiyaçlarını karşılamak için süt üretimi arttıkça daha az sıklıkta emer.

Doğumdan sonraki erken uykulu dönemi atlattıktan ve bebeğiniz iyi emdikten sonra, bebeğinizin rehberiniz olmasına izin verin. Saat bebeğinizin ne zaman acıktığını bilmez; sadece bebeğiniz bilir. Unutmayın, bebeğinizi emzirmek bebeğinize yiyecek, su ve siz sunar; üçü de bebeğiniz için çok önemlidir. Bazen aç olabilir, bazen susamış olabilir ve her zaman sizinle yakınlığa ihtiyaç duyacaktır. Bir bebeği emzirmek, beslemekle ilgili olduğu kadar yakınlık ihtiyacını karşılamakla da ilgilidir. Bir tıp araştırmacısının dediği gibi, "Annesinin göğsünden emen bir bebek sadece bir öğün almak değildir, aynı zamanda dinamik, iki yönlü, biyolojik bir diyaloğa yoğun bir şekilde katılmaktadır. Fiziksel, biyokimyasal, hormonal ve psikososyal alışverişin gerçekleştiği bir süreçtir."[xvii] Bebeğinizle bağ kuruyorsunuz, ona nasıl ilişki içinde olması gerektiğini öğretiyorsunuz, vücudunuzun çeşitli hastalıklara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olan biyokimyasal sinyaller alıyorsunuz, bebeğinize birçok hastalığa karşı direnç göstermesine yardımcı olacak bağışıklık bileşenleri gönderiyorsunuz, hem sütünüzdeki bileşenlerle hem de etkileşimlerinizle bebeğinizin beyninin gelişmesine yardımcı oluyorsunuz, bebeğinizi besliyorsunuz ve çok daha fazlasını yapıyorsunuz; tüm bunları bu özel ilişkiye girerek yapıyorsunuz!

Bebeğimi gece emzirmem gerekir mi?

Evet, gece emzirmek süt üretiminizi artırmak, emzirme ilişkisini kurmak ve bebeğinizin düzgün bir şekilde kilo almaya başlamasına yardımcı olmak açısından çok önemli olabilir.Tüm yeni bebeklerin, emzirilsinler veya mama ile beslensinler, katı gıdalara erken başlasınlar veya katı gıdalara WHO, Amerikan Pediatri Akademisi ve dünyadaki diğer kamu sağlığı örgütlerinin önerdiği gibi altı ay civarında başlasınlar, gece uyanmaları ve/veya beslenmeleri normaldir. Altı ila 12 aylık 700'den fazla bebek üzerinde yapılan bir çalışma, bunların yaklaşık 80%'sinin beslenmek için uyanmasalar bile geceleri en az bir kez uyandığını ve mama ile beslenen bebekler ile emzirilen bebekler arasında uyanma sayıları açısından bir fark olmadığını göstermiştir.[xviii]

Beslenme, küçük bebeklerin geceleri uyanmasının tek nedeni değildir. İnsan sütünün sindirimi yalnızca yaklaşık 1,5 saat sürer, çünkü sindirimi kolay ve bebeğinizin böbrekleri için kolay olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu SSS'nin başka bir bölümünde belirtildiği gibi, araştırmalar, ilk haftalarda ve aylarda birçok bebeğin en sık akşam 9 ile sabah 3 arasında emzirildiğini ve toplam günlük kalori ihtiyaçlarının yaklaşık 20%'sini gece alabileceğini göstermiştir.7 Ama bu evre sonsuza kadar sürmüyor!

Araştırma, formül mamayla beslemenin gece uyanmasında hiçbir fark yaratmadığını gösteriyor; benzer şekilde, bir bebeğe tahıl gibi katı gıdalarla başlamanın gece uyanma düzenlerinde hiçbir fark yaratmadığı da görülüyor. Ne Bebekler ve yetişkinler arasındaki uyku düzenini belirleyen şey, beslenme şekilleridir: Bebeklerin belli bir gelişim aşamasında olmalarıdır.

Araştırma, bebekler büyüdükçe daha az uyanma eğiliminde olduklarını ve geceleri daha az beslenmeye ihtiyaç duyduklarını gösteriyor. Emziren annelerin ve eşlerinin, bebeklerini mama ile besleyen annelerden daha fazla (gecede yaklaşık 45 dakika daha fazla) ve daha iyi (daha derin uyku) uyuduklarını bilmenin içinizi rahatlatacağını umuyoruz.

Açıkçası, birçok ebeveyn bebeklerinin gece boyunca uyumasını istese de bu çok sıra dışıdır. Bebek büyüyene kadar riskli de olabilir. Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) üzerine yapılan bazı araştırmalar, daha fazla uyarılabilir olan bebeklerin SIDS'e karşı daha fazla korumaya sahip olabileceğini öne sürüyor.[xix],[xx],[xx] Bu yıkıcı olaydaki tüm faktörleri belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Ancak, emzirmenin bebeğinizi ani bebek ölümü sendromuna karşı korumada önemli bir araç olduğunu biliyoruz. 288 adet ani bebek ölümü sendromu ve emzirme çalışmasının dikkatli bir incelemesi ve bu çalışmalardan 18 tanesinin meta analizi, emzirmenin bebekleri ani bebek ölümü sendromuna karşı koruduğunu ve yalnızca emzirmenin koruyucu etkiyi artırdığını göstermiştir.[xxii]

Bebeğinize emzirerek hayattaki en iyi başlangıcı veriyorsunuz. Gece emzirmek bu hediyenin bir parçasıdır, ancak bunun ne kadar zor olabileceğini çok iyi biliyoruz! Yorgunlukla mücadele ediyorsanız, La Leche League Liderleri uykunuzu en üst düzeye çıkarmak için yardımcı olabilecek bilgi ve fikirlere sahiptir. Lütfen kontrol edin haritamız Yakınınızdaki Lideri bulmak için!

Yeterince süt ürettiğimden emin değilim - bebeğim huysuz veya göğüslerim artık doymuyor! Süt üretimimi nasıl artırabilirim?

İlk olarak, göğüslerinizin ilk birkaç haftadan sonra (veya bazen daha erken) şişmesinin durması çok yaygındır. Bebeğinizi günde 8 ila 12 kez emziriyorsanız, bol miktarda ıslak ve kakalı bez üretiyorlarsa, gerektiği gibi kilo alıyorlarsa ve gelişimsel dönüm noktalarına ulaşıyorlarsa, şişmemiş olmaktan mutlu olun - bu, vücudunuzun şu an için ne kadar süt üretmenin doğru olduğunu anladığı anlamına gelir! Bebeğiniz açlık sinyalleri verdiğinde onu emzirmeye devam edin ve vücudunuz ne kadar süte ihtiyaç duyduğunu bilecektir.

İkincisi, bebeğiniz huysuzlanıyorsa bunun yetersiz süt üretiminin yanı sıra birçok nedeni olabilir. Bebeğiniz yeterli miktarda ıslak ve kaka içeren bez üretiyor mu? (Daha fazla bilgi için “Bebeğimin benden yeterli süt alıp almadığını nasıl anlarım?” bölümüne bakın.) Bebeğiniz yaşına göre doğru sayıda ıslak veya kaka içeren bez üretiyorsa, huysuzluğun başka nedenleri de olabilir. Bebekler diş çıkarma, nesneleri almaya, sürünmeye veya emeklemeye çalışırken ağrıyan kaslar veya evde olup biten diğer şeyler nedeniyle huysuz olabilir. Bir La Leche League Lideriyle konuşmak faydalı olabilir, çünkü neler olup bittiğini keşfetmenize, bebeğinizin huysuzluğunun olası nedenlerini anlamanıza ve sorunu çözmenize yardımcı olabilecek bilgiler sunmanıza yardımcı olabilirler.

İnsanlar bebeğimi çok sık emzirdiğim için onları şımarttığımı söylüyor. Ne sıklıkla doğru?

Bu yaşta bebekler gerçekten şımartılamazlar çünkü henüz istek henüz bir şeyleri ifade etmiyorlar—sadece ihtiyaçları var. İhtiyaçlarını iletmenin tek bir yolu var—beslenme ipuçları veya ağlamaları—ve bu ihtiyaçların hepsi bir tür açlık veya rahatsızlıkla ilgili. Size olan ihtiyaçları bile bir ihtiyaç, bir istek değil.

Unutmayın, başka bir soruya yanıt olarak söylediğimiz gibi, bebeğinizi emzirmek bebeğinize yiyecek, su ve siz sunar ve üçü de bebeğiniz için çok önemlidir. Bazen aç olabilirler, bazen susamış olabilirler ve her zaman sizinle yakınlığa ihtiyaç duyacaklardır. Bir bebeği emzirmek, beslemekle ilgili olduğu kadar yakınlık ihtiyacını da karşılamakla ilgilidir.

Daha önce alıntılandığı gibi, "Annesinin göğsünü emen bir bebek sadece bir öğün almak değildir, aynı zamanda yoğun bir şekilde dinamik, iki yönlü, biyolojik bir diyaloğa katılmaktadır. Bu, fiziksel, biyokimyasal, hormonal ve psikososyal alışverişin gerçekleştiği bir süreçtir".16 Bebeğinizle bağ kuruyorsunuz, bebeğinize ilişki içinde olmayı öğretiyorsunuz, vücudunuzun çeşitli hastalıklara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olan biyokimyasal sinyaller alıyorsunuz, bebeğinize birçok hastalığa karşı dirençli olmasına yardımcı olacak bağışıklık bileşenleri gönderiyorsunuz, bebeğinizin beyninin hem sütünüzdeki bileşenler hem de etkileşimleriniz yoluyla gelişmesine yardımcı oluyorsunuz, bebeğinizi besliyorsunuz ve çok daha fazlasını yapıyorsunuz - hepsi aynı anda! Bebeğinizin fiziksel veya duygusal ihtiyaçlarını karşılamaktan çekinmeyin; düşündüğünüzden daha kısa bir sürede bağımsızlık arayacak ve siz olmadan dünyaya açılacaklar.

Bebeğim neden birdenbire sürekli emmek istiyor?

Bebeklerin yaşamın ilk yılındaki büyümesi ve gelişimi düz bir çizgide gerçekleşmez; bunun yerine, arada duraklamalarla sıçrayışlar ve sıçramalar halinde gerçekleşir. Doğumdan sonraki ilk iki ay, bebeğinizin ilk yılında deneyimleyeceği en hızlı büyüme zamanıdır. Yaklaşık beş haftalık olana kadar, bebeğiniz süt kaynağınızı ve süt alma kapasitesini oluşturmaya çalışır, ardından sonraki birkaç hafta boyunca hızla büyümeye çalışır. Hiçbir şey yapmadıkları, sadece yemek yedikleri günler olacaktır! Neyse ki, onları her emzirdiğinizde, vücudunuza daha fazla süt üretmesini söyleyeceksiniz.

İlk iki aydan sonra, bebeğinizin emme sıklığını ve belki de huysuzluğunu artırdığı birkaç zaman daha olabilir. İlk yıl boyunca (ve gelişimin diğer dönemlerinde de) daha fazla yemeğe ihtiyaç duyabilir veya huysuzluk yapabilir. Bazıları bunlara "büyüme atakları" derken, diğerleri "harika haftalar" der. Genel olarak bunlar, bebeğinizin zihinsel veya motor becerilerine odaklanarak başka bir gelişim aşamasından geçtiği zamanlar gibi görünmektedir. Bebeğinizin dizlerinin üzerinde kalkmayı, emeklemeyi veya yürümeyi öğrenmek için çok çalıştığı günlerde sürekli emmek istediğini görebilirsiniz. Ayrıca, zihinsel olarak çok aktif olduğu, gevezelik ettiği veya sizinle "konuşmaya" çalıştığı günlerde de bu ekstra emme ihtiyacını görebilirsiniz.

Bebeğinizin emzirme sıklığını artırabilecek bir diğer gelişimsel olay da diş çıkarmadır. Bunun nedeni, diş çıkarmanın bebeğinizin çene ve diş etlerinin ağrımasına neden olabilmesidir. Sütünüzde ağrı kesici görevi gören bileşenler bulunur ve emzirme eylemi bebeğinizin ağrısını azaltmaya yardımcı olabilecek endorfin salgılar. (Bu, bebeğinize aşı yapılırken de ağrı kesici olarak işe yarar!)

Bebeğiniz yaklaşık altı aylıksa, daha fazla emzirme katı gıdalara başlamaya hazır olduğunu gösterebilir. Kendi başlarına oturabiliyorlar mı? Küçük nesneleri baş parmakları ve işaret parmakları arasında tutabiliyorlar mı? Ağzına bir şey koymaya çalıştığınızda diliyle hemen geri itiyor mu? İlk iki sorunun cevabı "evet" ve üçüncü sorunun cevabı "hayır" ise, bebeğinizin katı gıdalara başlamaya (ve sütten kesme yolculuğuna) hazır olma olasılığı yüksektir. Lütfen katı gıdalara başlama hakkındaki bilgilerimize bakın.

Çok fazla süt mü yapıyorum? Bebeğim boğuluyor gibi görünüyor! Daha az sıklıkta mı emzirmem gerekiyor?

Bazı insanlar çok fazla süt üretirken, bebeğiniz emmeye çalıştığında boğulmaya yol açan başka faktörler olabilir ve bunların öncelikle elenmesi gerekir. Bazen boğulma, koordinasyonsuz emme ve yutma nedeniyle oluşur; diğer zamanlarda dil bağı, pozisyon sorunları, solunum sorunları veya tıkanıklık nedeniyle olabilir.3 Süt miktarınızı azaltmaya çalışmadan önce diğer tüm olası nedenleri elemek önemlidir, çünkü aşırı süt miktarı varsa Olumsuz Bu durumda bebeğinizde sorunlar devam edecek ve kilo kaybı başlayacaktır.

Bu durumda denenecek ilk şeylerden biri pozisyonunuzu değiştirmektir. Bazı pozisyonlar bazı bebekler için daha sorunlu gibi görünür, bu yüzden farklı bir pozisyon denemek büyük bir fark yaratabilir. Örneğin, birçok kişi rahat emzirmenin çok yardımcı olduğunu fark etmiştir, çünkü bebeğinize süt akışı üzerinde daha fazla kontrol sağlar ve emme, yutma ve nefes almayı koordine etmesini kolaylaştırır.

Bebeğinizin dil bağı veya dudak bağı nedeniyle oluşan frenulum kısalığı olup olmadığını kontrol ettirmeniz de önemli olabilir, çünkü bunlar bebeğiniz için zorluk yaratabilir.

[Ben] Lawrence, RA ve Lawrence, RM (2016). Emzirme: Tıp Mesleği İçin Bir Rehber (8inci Ed.). Philadelphia, Pensilvanya: Elsevier.

[ii] Cobb, MA, & Chiu, S.-H. (2012). Normal yenidoğanda yaşamın ilk 24 saatindeki emzirme sıklığı. Obstetrik, Jinekolojik ve Yenidoğan Hemşireliği Dergisi S146. DOI: 10.1111/j.1552-6909.2012.01362.x

[iii] Mohrbacher, N. (2010). Emzirme konusunda yanıtlar basitleştirildi: Annelere yardımcı olmak için bir rehber. Amarillo, TX: Hale.

[iv] Watt, J. ve Mead, J. (2013). Çocuk doktorlarının emzirme hakkında bilmesi gerekenler. Pediatri ve Çocuk Sağlığı 23(8), 362-366.

[v] Cohen, SM (2006). Tam dönem yenidoğanlarda sarılık. Pediatri Hemşireliği 32(3), 202-208.

[vi] Csont, GL, Groth, S., Hopkins, P. ve Guillet, R. (2014). Hipoglisemi riski taşıyan emziren yenidoğanlara yönelik kanıta dayalı bir yaklaşım. Obstetrik, Jinekolojik ve Yenidoğan Hemşireliği Dergisi 71-81. DOI: 10.1111/1552-6909.12272

[vii] Kent, JC, Prime, DK ve Garbin, CP (2012). Anne sütü üretimini sürdürme veya artırma ilkeleri. Obstetrik, Jinekolojik ve Yenidoğan Hemşireliği Dergisi 114-121. DOI: 10.1111/j.1552-6909.2011.01313.x

[viii] Amerikan Aile Hekimleri Akademisi (AAFP). (2018). Emzirme, Aile Hekimlerinin Desteklenmesi (Konum Belgesi). 17 Ocak 2018'de indirildi https://www.aafp.org/about/policies/all/breastfeeding-support.html

[ix] Amerikan Pediatri Akademisi Hiperbilirubinemi Alt Komitesi. (2004). Klinik uygulama kılavuzları: 35 veya daha fazla gebelik haftası olan yenidoğan bebeklerde hiperbilirubineminin yönetimi. Pediatri 114(1), 297-316. DOI: 10.1542/peds.114.1.297

[X] Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmelliği Enstitüsü (NICE). (2010/2016). 28 günden küçük yenidoğan bebeklerde sarılık: Klinik kılavuz. 11 Şubat 2018'de indirildi http://www.nice.org.uk/guidance/cg98

[XI] Nader, SS, Nader, PDJH, Dolvitsch, DF ve Chinazzo, HR (2012). Brezilya'daki bir üniversite hastanesinde mekonyumun gecikmiş geçişi ile yenidoğan sarılığı arasındaki ilişki. Çocukluk Çağı Hastalıkları Arşivleri 97(Ek 2), A378: 1328. DOI: 10.1136/archdischild-2012-302724.1328

[xii] Gartner, LM ve Herschel, M. (2001). Sarılık ve emzirme. Kuzey Amerika Pediatri Klinikleri 48(2), 389-399.

[xiii] Bramuzzo, M. ve Davanzo, R. (2010). Yenidoğan sarılığı ve emzirme itibarı. İnsan Emzirme Dergisi 26(4), 362. DOI: 10.1177/08900334410384874

[xiv] Seagraves, K., Brulte, A., McNeely, K. ve Pritham, U. (2013-2014). Yenidoğanlarda hiperbilirubinemi nedeniyle tekrar hastaneye yatışları azaltmak için emzirmeyi desteklemek. Kadın Sağlığı Hemşireliği 17(6), 498-507.

[xv] Mulder, PJ, Johnson, TS, & Baker, LC (2010). Doğum sonrası hastanede yatış sırasında emzirilen bebeklerde aşırı kilo kaybı. Obstetrik, Jinekolojik ve Yenidoğan Hemşireliği Dergisi 39,15-26. DOI: 10.1111/j.1552-6909.2009.01085.x

[xvi] Wiessinger, D., West, D. ve Pitman, T. (2010). Emzirmenin Kadınca Sanatı (8inci (ed.) New York: Ballantine Books

[xvii] Raju, TNK (2011). Emzirme dinamik bir biyolojik süreçtir; sadece memeden beslenmek değildir. Emzirme Tıbbı 6(5), 257-259. DOI: 10.1089/bfm.2011.0081

[xviii] Brown, A. ve Harries, V. (2015). Bebeklerin geç bebeklik döneminde uyku ve gece beslenme düzenleri: Emzirme sıklığı, gündüz tamamlayıcı gıda alımı ve bebek ağırlığı ile ilişkisi. Emzirme Tıbbı 10(5), 246-252. DOI: 10.1089/bfm.2014.0153

[xix] Horne, RSC, Parslow, PM, Ferens, D., Watts, A.-M., & Adamson, TM (2004). Anne sütü ve mama ile beslenen bebeklerde uyandırılabilirliğin karşılaştırılması. Çocukluk Çağı Hastalıkları Arşivleri 89, 22-25.

[xx] Sawaguchi, T., Franco, P., Kato, I., Shimizu, S., Kadhim, H., Groswasser, J., . . . Kahn, A. (2002). Epidemiyolojiden fizyoloji ve patolojiye: Ani bebek ölümü sendromunda (SIDS) apne ve uyarılma eksikliği teorileri - özellikle hipoksik beyin sapı gliyozuna atıfta bulunarak. Adli Bilimler Uluslararası 130S, S21-S29.

[xx] Kinney, HC ve Thach, BT (2009). Ani bebek ölümü sendromu. New England Tıp Dergisi 361, 795-805.

[xxii] Hauck, FR, Thompson, JMD, Tanabe, KO, Moon, RY ve Vennemann, MM (2011). Emzirme ve ani bebek ölümü sendromu riskinin azalması: Bir meta-analiz. Pediatri 128(1), 103-112. DOI: 10.1542/peds.2010-3000

Newborn Breastfeeding Frequency - La Leche League International (2025)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 6163

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.